Usklajujemo seznam opredeljeni. Kako in kaj se tu naredi?

Najprej na ZZZS naročite seznam opredeljenih. Ko ZZZS pripravi seznam, ga v programu obdelate in nato natisnete.

KORAK 1: Obdelava podatkov

Na Izpisi / Seznam opredeljenih / Online izmenjava IOZ podatkov boste v stolpcu OPIS videli Seznam opredeljenih na dan. DVOKLIKNITE na to vrstico, da program začne z obdelavo.

KORAK 2: izpis seznama opredeljenih

Po zaključeni obdelavi program prikaže seznam na katerih so ‘sporni’ primeri. Izpišite seznam.

KORAK 3: popravek podatkov

Na seznamu so določeni tipi opisov napak/opozoril. Primeri, ki imajo že usklajeno opredelitev v vaši bazi (lokalna baza) in ZZZS bazi, na tem seznamu niso zapisani.

V nadaljevanju so opisani trije tipi napak in rešitve:

A) ‘… zaključen v lokalni bazi …’ –> (opomba: Lokalna baza je vaša baza pacientov)

Če v opisu piše, da je v lokalni bazi opredelitev zaključena, pomeni, da je v vaši bazi za to osebo vpisan DATUM ZAKLJUČKA (to se preveri na sončku, na zavihku Izbrani zdravnik).

Če je oseba v resnici še vedno opredeljena pri vas, potem odprite Bolnika (sonček) in na zavihku Izbrani zdravnik zbrišite Datum odjave in pri Vzroku odjave izbere prazno vrstico. Shranite z disketo in kliknite Ne preveri. Na ta način bo program to osebo ponovno štel kot opredeljeno pri vas.

B) ‘… datum prijave je XY …’

Pomeni, da imate na zavihku Izbrani zdravnik drugačen datum prijave kot ga ima ZZZS. Na število opredeljenih to ne vpliva. Lahko pa preverite ali je to nujno potrebno uskladiti.

C) ‘… v ZZZS tega podatka NI …’

To pomeni, da ZZZS pri sebi nima podatka, da bi ta oseba bila opredeljena pri vas. V vaši bazi pa oseba nima datuma zaključke in zato zgleda kot da je še vedno opredeljena pri vas. Možni sta dve različici:

  1. Oseba je v resnici opredeljena pri vas, ampak ZZZS tega podatka nima. Kaj narediti v tem primeru: Preverite zavarovanje tej osebi, nato odprite zavihek Izbrani zdravnik in z belim listom dodajte novo izbiro (vedno se jo lahko doda samo na današnji dan) ter shranite z disketo).
  2. Oseba ni več opredeljena pri vas ampak v vaši bazi nimate datuma zaključka in zato zgleda kot da je opredeljena pri vas. V tem primeru vpišite datum zaključka. ZZZS sicer mesečno objavlja seznam prekinitev in pri obdelavi te objave se datumi zaključka samodejno vpišejo v sonček. Če iz kakršnihkoli razlogov te prekinitve niste prejeli (npr. da je prekinitev bila še pred uvedbo online sistema, ali da v nobeni pošiljki ni bilo prekinitve), je potrebno vpisati datum prekinitve ročno.

V primeru, da ste danes pomotoma poslali opredelitev, jo stornirajte z ikono ‘Storno IOZ’.