Kako naredim stornacijo?

Najprej je potrebno preveriti, če je zavrnitev že vidna na portalu. To lahko preverite tudi v Hipokratu, in sicer na funkciji Obračun in finance / Obračun izdatki / gumb Statusi ZZZS pošiljk (1.)

Poglejte, če je ‘Status pošiljke’ v fazi VSI PODATKI OBDELANI:

V tem primeru (torej, ko je zavod vrnil povratnico), odprite Storno na podlagi povratnic (2.) in potrdite izvedbo stornacije za ustrezen obračun.

Kako se pošlje stornacijo?

Odprite Izpis faktur in poročil. Pri novo nastalem obračunu (stornaciji) lahko preverite ali je potrebno stornacijo poslati ali ne. Če jo je zavod pri sebi že zavrnil, se jim ne pošilja (popravki konvencij, delno zavrnjena poročila). V teh primerih ima storno oznako npr. 95 (vsaka številka nad 90).

Če je oznaka manjša od 20 (npr. 16 ali 8), je potrebno storno dokument poslati. Številk je lahko tudi več kar pomeni, da so v stornaciji številni dokumenti (tudi taki, ki se jih ne pošilja). Tudi v tem primeru je potrebno zagnati pošiljanje storno dokumentov.

Na RIP-pošiljanje zaženite pošiljanje storno obračuna.

 

Op. avtorja: vsebina izhaja iz pogosto zastavljenih vprašanj uporabnikov in je obširneje opisana na delavnici o Obračunu (razpisane delavnice si lahko ogledate na tej povezavi).

Prejmite podobne nasvete v e-poštni nabiralnik

in izboljšajte poznavanje programa.

Izpolnite spodnji polji in kliknite Pošlji.